Cool

Coaching op Leefstijl

in vogelvlucht

Betaling

Vanaf 2019 zit Coaching op Leefstijl in de basiszorg­verzekering.

Samen

Het is een programma van 2 jaar met groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken.

Maatwerk

De individuele gesprekken zijn er om te kijken naar jouw persoonlijke doelen en wat er nodig is om die doelen te behalen.

CooL = Coaching op Leefstijl

Er is een verandering gaande in de gezondheidszorg in Nederland. Een fijne verandering. Heel langzaam aan komt er ruimte voor preventie. Voor het voorkomen van problemen. Lang was de norm anders: wie ziek was, kreeg een pilletje. Want zo zit de markt in elkaar: aan pillen kun je geld verdienen. Aan gezonde mensen niet. Tenminste: niet als pillenproducent.

Steeds meer mensen denken dat het anders kan en moet. Ik ook. Bij de cijfers van dit moment word ik heel verdrietig. Meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht. Dit leidt tot veel problemen, zowel fysiek als mentaal.

Wat is CooL?

Vanaf 2019 zit er een programma in de basiszorgverzekering dat CooL heet: Coaching op Leefstijl. Het is een groepsprogramma wat 2 jaar duurt en uit 2 delen bestaat. Het eerste deel duurt 8 maanden en bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele gesprekken. Het tweede deel duurt 16 maanden en heeft groepsbijeenkomsten om de 2 maanden en 3 individuele gesprekken. Het hele programma doorloop je met dezelfde groep.

Thema’s

Je gaat aan de slag met thema’s als ontspanning, voeding, slaap, time-management, beweging, leefomgeving en eigen regie. Doordat je hetzelfde proces met een groep van ongeveer 10 personen doorloopt, kun je veel van elkaar leren en delen. De individuele gesprekken zijn er om te kijken naar jouw persoonlijke doelen en wat er nodig is om die doelen te behalen. Want een doel wat niet lekker bij je past, zul je niet snel behalen. Die gesprekken zijn dan ook echt maatwerk om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit dit programma kunt halen.

Voor wie is CooL?

Door het jaar heen starten nieuwe groepen CooL. Wil jij daar bij zijn? Neem dan even contact op met je huisarts. Die regelt namelijk de doorverwijzing. Niet iedereen komt namelijk in aanmerking om dit programma te mogen volgen. Dit zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen:

 • je hebt een BMI>30
 • of je hebt een BMI tussen 25 en 30 én (een verhoogde kans op) diabetes type 2 of hart- en vaatziekte
 • en je bent ouder dan 18 jaar

De thema’s binnen CooL

Elke bijeenkomst heeft een ander onderwerp. In de 2e fase gaan we dieper door op wat in de eerste fase behandeld is. Zo kun je je eigen stappen verder uitwerken.

 • Verandering van gedrag in kleine stappen
 • Kom in beweging: op zoek naar wat bij jou past
 • Geef structuur aan je dag met lekker eten
 • Slapen en ontspannen kun je leren
 • Gezond leven in deze tijd heeft een goed plan nodig
 • Verleidingen: hoe maak jij jouw plannen succesvol?
 • Overzicht van een normale week
 • Hoe blijf ik in beweging?

Wat vraag ik van jou?

Een verandering, hoe klein ook, gaat nooit vanzelf. Je zult in actie moeten komen om je leefstijl blijvend te veranderen. Want door te blijven doen wat je altijd deed, blijf je op het pad waar je nu zit. En volgens mij wil je naar een ander pad. Anders was je nu niet nog aan het lezen.

Motivatie

Dat kan niet zonder een goede motivatie. Motivatie zorgt voor beweging. En beweging heb je nodig om een doel te bereiken. Om jouw doel te bereiken.

Intakegesprek

In het intakegesprek zal je motivatie uitgebreid ter sprake komen. Ik heb het credo: “Bij twijfel, niet doen”. Voel ik twijfel bij jou of denk ik dat dit niet het juiste moment voor je is, dan bespreken we dat. We doen het samen en ik wil heel graag dat de groep die 2 jaar samen doormaakt.

Waarom zou je het doen?

Overgewicht op zich hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het kan zijn dat je je er al jaren prima bij voelt. Maar bij de meeste mensen gaat het in de loop der jaren wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Onderzoek wijst uit dat mensen met overgewicht gemiddeld meer jaren in minder goede gezondheid doorbrengen dan mensen zonder overgewicht. Door je leefstijl te veranderen kan het dus zijn dat je meer gezonde jaren voor de boeg hebt. Meer energie, beter slapen, lekkerder in je vel, minder medicatie: het zijn allemaal effecten die mensen beschrijven die leefstijlcoaching gehad hebben.

Kracht van een groep

De kracht van de groep kan een enorme steun zijn. Je helpt elkaar door de moeilijke momenten heen, kunt ervaringen delen en misschien wel samen optrekken in bewegen of samen eten. Je hoeft het niet alleen te doen.

Jouw traject

Een coachtraject is een kado aan jezelf. Je geeft jezelf de tijd en ruimte om te onderzoeken wat belangrijk voor je is. Hoe verandering bij jou werkt. Wat gezondheid voor je betekent. Je leert nieuwe dingen over ontspanning, slaap, voeding, balans in je leven. Het gaat helemaal om jou. Jouw doelen, jouw pad, jouw nieuwe leven.

Wat kost CooL?

Als je voldoet aan de criteria, wordt het hele programma betaald uit je basisverzekering. Het gaat niet ten koste van je eigen risico. 

Bij wie kun je terecht?

Ik ben niet de enige leefstijlcoach die CooL aanbiedt in Den Bosch. Ik werk samen met een aantal andere leefstijlcoaches onder de naam Leefstijlcoaching Den Bosch. Heb je interesse in CooL maar vind je bij mij niet wat je zoekt, dan kan ik met je op zoek naar een andere collega. Coaching is heel persoonlijk en het is dan ook belangrijk dat je zo’n intensief traject aangaat met degene die het beste bij je past. Op deze pagina stellen de andere coaches zich voor.

Met mij aan de slag of vragen?

Wil je met mij aan de slag, heb je nog vragen over CooL of een andere vraag? Stuur me dan, geheel vrijblijvend, een mail of vul het contactformulier hieronder in, met je naam, telefoonnummer en vraag en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Contact

Als je vragen hebt mag je me gerust bellen. 

Heb je interesse?

Meld je dan aan!

Vraag een gratis gesprek aan

Heb je vragen of wil je je aanmelden?
Dat kan eenvoudig via onderstaand formulier.
Zullen we vrijblijvend kennismaken?