Houd er de moed maar in!

Wie heeft het niet ooit uit volle borst gezongen? Bij de scouting, de avondvierdaagse, tijdens een busreisje of een nét iets te lange wandeling? En van je hela, hola, houd er de moed maar in. Tja. Doe dat maar eens. Het klinkt zo makkelijk.

Alles op slot

Zaterdag 18 december 2021, 19:00u. Ik denk dat ik niet de enige was bij wie de moed in de schoenen zakte. Niet weer hè, nee, niet weer. Maar jawel. Alles op slot. Geen sport, geen school voor mijn dochter, geen muziekles, geen CooL-groepsbijeenkomsten. Mijn vakantie in een vakantiepark met mijn nichtjes die zich zo op het zwembad verheugd hadden. Gelukkig kunnen we gaan, ja dat wel. Ik mag niet klagen vind ik. Maar stiekem doe ik het wel. Stilletjes dan. En maar heel even. Want dan klinkt in mijn hoofd: “en van je hela hola…”

Half-vol of half-leeg?

Ik houd altijd wel ergens moed om weer door te gaan. Mijn glas is ook vaker halfvol dan half leeg. Mensen vragen me wel eens hoe ik dat doe. Mijn strategie is dat ik bij tegenslagen de volgende 4 dingen de revue laat passeren:

Alles is tijdelijk.

Ok, tijdelijk is rekbaar. Maar het klopt wel. Niets is voor altijd. Dus dit houdt ook weer een keer op. En dan drinken we weer koffie op het terras, kunnen weer naar de film, zingen, het zwembad.

Blijf zoeken naar lichtpuntjes als je de moed even kwijt bent.

Ze zijn er namelijk echt, als je ze maar goed zoekt (of je laat zoeken). Zoals het lichtpuntje wat mijn broer voor me vond zaterdagavond: “Gelukkig mogen we nog naar buiten”. Die had ik precies nodig. Hij zag het lichtpuntje, ik had weer een beetje meer moed. 

Wees dankbaar.

We vinden zoveel vanzelfsprekend tegenwoordig. Het lijkt soms wel dat hoe beter we het hebben, hoe meer we te klagen hebben. Hoe vaak tel jij je zegeningen? Hoe vaak sta jij stil bij waar je dankbaar voor bent? Doe het eens, je hebt er nu vast meer tijd voor. Elke dag, 3 dingen. Waar ik dankbaar voor ben vandaag? Dat ik even in de zon gezeten heb. Mijn kat vanochtend zacht spinnend op de stoel naast me lag (doet ie anders nooit). Dat ik, dankzij deze lockdown, nu ineens wél tijd had om dit stukje te schrijven vanmiddag.

Blijf in beweging

Met de bovenstaande tips blijf je mentaal in beweging maar doe dat vooral ook fysiek. Begin je dag met iets van beweging, dan kun je dat meteen afvinken. Haal regelmatig even een frisse neus. Kom van die bank af. Leg geen spullen meer op de trap maar ruim ze meteen boven op. Beweging is goed, meer bewegen is altijd beter. Je krijgt er een sterker lijf van wat meer aankan. Handig in tijden van tegenslag.

 

En voor de komende tijd: houd moed. Niets is eeuwig, alles gaat voorbij. Fijne dagen!

 

Wil jij ook gezonder leven en heb je daar ondersteuning bij nodig? Ik kan je snel op weg helpen. Kijk eens bij mijn aanbod.

 

Voed je focus