Je hebt altijd een keuze

We zijn de hele dag bezig met keuzes maken.  Uit onderzoek blijkt dat we dat wel 30.000 keer per dag doen. Gelukkig maken we die keuzes niet allemaal bewust. Het aandeel bewuste beslissingen blijft vaak stokken op 0,26%.  Toch nog goed voor 7800 bewuste keuzemomenten op een dag. Welke jas doe ik aan, wat wil ik eten, doe ik nog een wandelingetje voor mijn ontbijt, ga ik vanavond wel of niet naar de sportschool. En dat dan de hele dag door. Bijna niet te bevatten. 

Positief kiezen

Veel keuze worden gemaakt vanuit mopperen, klagen of vergelijken. “Nee, voor mij geen taart, want dat mag ik niet” of “jij hebt makkelijk praten met jouw figuur” en ook “ik kan echt niet sporten met al mijn beperkingen”.  Daar zit weinig positiviteit in. Terwijl, als je keuzes kunt maken vanuit positiviteit, kiezen automatisch ook leuker wordt. Daarnaast pak je dan zelf ook weer de regie: je laat je niet leiden (of lijden) door het vergelijken van jouw situatie met die van anderen maar je kiest je eigen weg. Je staat voor wat je kiest.

3 stappen plan

Positief kiezen is niet moeilijk. Je hebt er 3 simpele vragen voor nodig. Deze vragen maken je even kort bewust van wat je wilt bereiken en welke keuzes daarbij passen. Kernwoorden in deze 3 stappen: veranderen, accepteren, verlaten.

Vraag 1

Kan ik zelf iets veranderen aan de situatie waarin ik nu zit? Kan ik bijvoorbeeld mijn gedachtes over deze situatie positief beïnvloeden? Zo ja: DOEN, zo nee, door naar vraag 2

Voorbeeld: Het taartje op een feestje.
Feit: ik zou best een taartje willen eten. Echter: ik heb ook een ander doel en dat is gezonder leven. De slagroomtaart die me aangeboden wordt, past niet echt in dat plaatje. Ik maak voor mezelf een bewuste positieve keuze: voor mijn gezondheid laat ik het taartje vandaag voor wat het is. Ik neem straks wat stukjes kaas, dat vind ik ook lekker en is een gezondere keuze voor mij om mijn doel te bereiken.  Ik heb mijn keuze gemaakt. Geen taart. Vandaag niet, misschien een andere keer wel. En wat de ander daarvan vindt? “Meid, doe niet zo ongezellig, wat maakt dat ene stukje nou uit?” Dat laat ik los. Het gaat om mijn gezondheid en volgens mij ben ik zonder taart net zo gezellig als met taart. Toch?

Vraag 2

Kan ik deze situatie accepteren? Als ik het niet kan veranderen, hoe is het dan om erin mee te gaan.? Zo ja: DOEN, zo nee, ga naar vraag 3

Voorbeeld: Het taartje op een feestje (deel 2)
Feit: ik heb echt zin in een taartje. En het is ook nog eens mijn favoriete taart, ze heeft hem speciaal voor mij gemaakt. Alles in mij hunkert naar deze taart. Wat gebeurt er als ik nou gewoon eens wel kies voor dit taartje? Als ik nu eens accepteer dat het gewoon zo is: ik wil taart eten! En dit taartje heel rustig en met volle aandacht opeet, zodat ik van iedere hap geniet? Want dat is dan wel de voorwaarde. Rustig genieten. Heel bewust de keuze maken voor een heerlijk stukje taart en daar een geluksmoment uit halen. Mmmmm.

Vraag 3

Lukt het niet om de situatie of jouw gedachtes erover te veranderen? En kun je ook niet accepteren? Dan is er maar één keuze over. Je moet zorgen dat je deze situatie verlaat, zorg dat je wegkomt. Blijven zal onherroepelijk zorgen voor onrust, vervelende gedachtes en negatieve emoties. Kun je écht niet weg uit deze situatie? Dan moet je terug naar Start (zonder €20.000). En stel je jezelf nogmaals de vraag: kan ik iets veranderen? 

Voorbeeld: Het taartje op een feestje (deel 3)
Ik heb het echt geprobeerd. Maar eigenlijk is het feestje al verpest. Ik wil taart eten en ik wil geen taart eten. Als ik geen taart neem voel ik me verdrietig omdat ik mezelf te streng vindt. Ik baal van de opmerkingen: “één keertje zondigen mag toch wel, doe niet zo moeilijk, je kunt het best hebben.” Als ik het wel doe, voel ik me zwak. Ik baal van mijn gebrek aan wilskracht. Ik heb het gevoel dat niemand echt begrijpt hoe ik me voel. Ik ga even een rondje lopen en kom later terug als de taart-tijd voorbij is. Even uit deze situatie, even mijn gedachtes hierover tot rust laten komen. Misschien sowieso wel een goed idee voor de toekomst: wat later gaan, als de grootste verleiding van tafel is.

Wat kies jij?

Misschien houd je niet eens van taart en denk je: waar gaat dit over? Deze 3 stappen kun je echter in iedere situatie inzetten. Als je favoriete Netflix-serie eigenlijk te lang duurt en je echt naar bed moet. Als je (vreselijke) schoonmoeder onverwacht voor de deur staat en je andere plannen hebt. Als je huis ontploft lijkt, de auto te smerig voor woorden, je stressniveau zo hoog dat je kaken op slot schieten. Je hebt altijd een keuze: kan ik de situatie veranderen of accepteren? Zijn beide opties niet het geval, zorg dan dat je uit de situatie stapt. En kan dat laatste ook niet, dan stel je jezelf vraag 1 weer. Maar dan een laagje dieper. Kun je écht niks veranderen? Kun je écht niet accepteren dat deze situatie is zoals hij is?

Wil jij ook gezonder leven en heb je daar ondersteuning bij nodig? Ik kan je snel op weg helpen. Kijk eens bij mijn aanbod.

 

Voed je brein