Train je automatische piloot
Je hele dag staat bol van de routines. Het zijn allemaal kleine verhaaltjes die iets vertellen over hoe jij de dingen doet. Stel je maar een plank voor vol met filmscripts. Elke routine die je hebt, is zo’n kort filmscript. Er staat in beschreven wat je doet, wanneer en met wie bijvoorbeeld. Routines zijn handig want je hoeft er niet over na te denken. Het blijkt dat we van alle keuzes die we maken op een dag, we er zo’n 95% op de volautomatische piloot maken, zonder na te denken dus. Zo houdt je brein energie over voor de dingen waar je wél over na moet denken op een dag. Maar wat als je nu iets aan je leven wilt veranderen? Hoe breek je door routines heen?
Weerstand
De meeste mensen hebben een natuurlijke weerstand tegen veranderingen. Het is namelijk fijn om te weten waar je aan toe bent, dat geeft overzicht en rust. Als je niet goed weet wat je kunt verwachten, moeten je antennes de hele tijd aan staan om te anticiperen op wat er om je heen gebeurt. Dat kost veel energie. Maar wat als je nu patronen wilt doorbreken omdat je gezonder wilt leven? Hoe houd je dan je weerstand buiten de deur? Want iedereen die wel eens een dieet heeft gevolgd of een grote verandering heeft door willen voeren kent het: vechten tegen weerstand. Het gaat even goed maar dan ineens is het er. Een enorme weerstand. En wat wint er? Je wens om te veranderen of de weerstand? Meestal de weerstand: je geeft op en keert weer terug naar je oude patroon. Dat kun je voorkomen door veranderingen bewust in je routines in te bouwen.
Motivatie en routine
Ik hoorde een mooie uitspraak laatst: motivatie brengt je in beweging, routine houd je in beweging. Dat is zeker ook mijn ervaring. Je hebt als eerste ALTIJD motivatie nodig om in beweging te komen. Daar kun je echt niet omheen. Maar hoe blijf je in beweging? Dat lukt alleen maar als je de verandering in kunt bouwen in je routine. Als je dat wat je wilt veranderen onderdeel kunt maken van één van die vele filmscripts die je op de plank hebt liggen. De beste manier is eigenlijk nog om iets toe te voegen aan je script, dan hoef je iets wat je al heel lang doet ook niet feitelijk te veranderen. Stel je maar eens voor dat je je ochtendroutine uittekent: een plaatje voor opstaan, eentje voor douchen, eentje voor tanden poetsen, haren föhnen, ga zo maar door. Een script voor je ochtendroutine. Stel dat je nu besluit dat je je dag ook nog eens wilt beginnen met het drinken van 2 glazen water. omdat je er achter bent gekomen dat je meestal niet voldoende drinkt op een dag. Dan moet je een moment bedenken in dat script waar die 2 glazen water in gaan passen.
30 dagen
Je hebt je moment gevonden: er is een scene bij geplakt in je ochtendroutine: 2 glazen water op het moment dat je de keuken in stapt. De eerste takes van dit script gaan nog op motivatie: je moet jezelf er steeds aan herinneren waarom je die 2 glazen water op dat moment wilt drinken. Wellicht heb je nog een geheugensteuntje in de keuken nodig of helpt het om de glazen de avond van tevoren klaar te zetten (ook een verandering in het script “avondroutine”). Er wordt gezegd dat het ongeveer 30 dagen duurt voor dit gedrag routine wordt. Maar dan moet je het dus wel elke dag op dezelfde manier doen. Dat is in deze wel echt essentieel. Anders vergeet je het.
Check-dubbelcheck
Omdat het voor je brein minder energie kost om de dingen op routine te doen, wordt het steeds makkelijker deze verandering vol te houden. Tenminste, als het een verandering is die past. Het is namelijk ook erg belangrijk om te checken hoe groot je zelf de kans van slagen acht. Stel jezelf dus bij elke verandering die je wilt doorvoeren de volgende vraag: op een schaal van 1 tot 10, hoe groot schat ik de kans in dat me dit gaat lukken? Doe het niet voor minder dan een 8. Want dan is óf je motivatie bij aanvang al niet hoog genoeg (en pffff dan wordt het zwaar trekken) óf de verandering is zo groot dat je het jezelf gewoon niet ziet doen. Maar wat doe je dan?
Kleine stappen
In het laatste geval: denk kleiner. We denken vaak in “grote stappen-snel thuis”. Maar er is geen snelweg naar een gezonder leven. Verandering gaat het beste in kleine stapjes. Zo houd je je brein rustig (want je blijft weg van de weerstand) en creëer je ook nog eens makkelijker successen. En dat, beste mensen, is natuurlijk weer een feestje als het gaat om het hoog houden van je motivatie. Want het vieren van successen, dat is pas fijn!
Wil jij ook gezonder leven en heb je daar ondersteuning bij nodig? Ik kan je snel op weg helpen. Kijk eens bij mijn aanbod.
Voed je brein