Leefstijl en dementie

Als mensen mij vragen wat ik doe en ik antwoord dat ik leefstijlcoach ben, wordt dat vaak geassocieerd met afvallen. Nou moet ik toegeven dat een groot deel van de mensen die ik begeleid, afvallen vrij hoog in hun doelenlijstje hebben staan. Maar met leefstijlcoaching kun je zoveel meer bereiken. In dit blog wil ik graag wat vertellen over een andere belangrijke leefstijlziekte: dementie. “Is dementie een leefstijlziekte dan?” hoor ik je denken. Jazeker.

Erfelijkheid en leefstijl

Er bestaan erfelijke varianten van dementie. Voor wie de film “Still Alice” ooit gezien heeft, is dat bekend. In deze film (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) krijgt de 50 jarige taalwetenschapper Alice Howland te maken met een erfelijke vorm van dementie. Dat is echter zeldzaam en de meeste vormen van dementie die wij kennen, openbaren zich op latere leeftijd en zijn niet erfelijk. Ben je een vrouw, dan is de kans 1 op 3 dat je dementie ontwikkelt. Ben je een man, dan is die kans 1 op 7. Dat komt doordat de levensverwachting van vrouwen hoger is dan die van mannen.

Even ter vergelijking: van de huidige groep volwassenen van 45+ is de verwachting dat 1 op de 3 mensen diabetes type 2 ontwikkelt. En heb je dat eenmaal, dan verhoogt dat je kans op dementie ook weer een beetje. 

“Wie dan leeft, die dan zorgt”

Misschien vertel ik je wel iets nieuws als ik je vertel dat dementie voor een groot deel een leefstijlziekte is. Er zijn 9 risicofactoren beschreven door een onderzoekscommissie van The Lancet die de kans op het krijgen van dementie voor 35% kunnen verkleinen. De meeste daarvan gaan over leefstijl: roken, overgewicht, te weinig beweging, te weinig sociaal contact, hoge bloeddruk en diabetes. Ik vind dat nogal wat. Vooral omdat er naar mijn mening relatief weinig aandacht voor is. Maar ja, wij mensen zijn korte termijn denkers. “Wie dan leeft die dan zorgt”. Je kent hem vast wel die uitdrukking. Ik wil hem eigenlijk aanpassen: Wie nu goed voor zichzelf zorgt, kan dan wellicht fijner leven. En langer, want dementie zorgt er ook nog eens voor dat er gemiddeld 8 gezonde jaren van je leven afgesnoept wordt. 

Mist

Mijn oma was dement. En vrij lang ook, zeker 10 jaar. Ze loste langzaamaan op in de mist van haar brein. Verdrietig om te zien. Ontluisterend ook. Grappig met een traan, bij tijd en wijle. Als ze belde dat ze in haar kamer stonden te tennissen of toen Mies Bouwman en Ron Brandsteder op bezoek waren. “En nog geen dankjewel voor de koffie.” Maar meestal angstig. Steeds meer. Ze werd 90 jaar. Ik durf te beweren dat de laatste jaren écht niet leuk meer waren voor haar. En zeker dat ik zo nooit hoop te eindigen en ervoor kies daar nu al aan te werken.

Waar kies jij voor?

Ik geloof erin dat jij in het leven heel veel te kiezen hebt. Niet alles, dat weet ik ook. Een gezonde leefstijl kan een rol spelen in het voorkomen van dementie. Kijk eens naar de risicofactoren van dementie en maak jouw keuzes. Wat helpt? Meer gezonde vetten, groenten en variatie. Minder suiker, alcohol en rood vlees. Houd je brein fit door meer te bewegen en onder de mensen te blijven. En ga Erik Scherder volgen, kijk af en toe een filmpje van hem. De fanatiekste breinprofessor van Nederland, die alles op alles zet om zo gezond mogelijk oud te worden. Kijk, dat wil ik nou ook. Tijd voor een wandelingetje. 

Wil jij ook gezonder leven en heb je daar ondersteuning bij nodig? Ik kan je snel op weg helpen. Kijk eens bij mijn aanbod.

Voed Je Brein