Van pillen naar preventie
Je hoort het steeds meer om je heen: de huisarts die je adviseert iets aan je leefstijl te doen voor hij je pillen wil voorschrijven. Waarom doen artsen dat? Waarom niet gewoon een pilletje voor die hoge bloeddruk? Ik las een interview met internist Yvo Sijpkes. Toen hij zelf pré-diabetes bleek te hebben en van een patiënt een boek kreeg over verandering van voeding, is hij zijn eigen testpersoon geworden. En nu biedt hij dus voedingsadvies aan aan zijn cliënten. Omdat het werkt!
Een pilletje minder
“Ik schrijf nog steeds medicijnen voor. Maar sinds ik voeding er meer bij betrek, kunnen veel mensen met minder medicijnen toe. Sommige patiënten met diabetes of hypertensie kunnen er zelfs helemaal mee stoppen,” zo zegt hij. Dat hoor ik in de dagelijkse praktijk meer. Mensen die kunnen minderen met hun medicatie omdat ze nu echt hun leven anders aanpakken. De een doet dat met voeding, de ander met beweging of met het verlagen van stressfactoren in de omgeving. Of een uurtje eerder naar bed. Meestal is de combinatie van factoren het meest effectief. Persoonlijk begin ik altijd met voeding.
Doodgaan van ouderdom
Het is maar weinig mensen gegeven: doodgaan van ouderdom. In de huidige tijd ga je meestal dood na een lange tijd van chronische ziekte. Het RIVM voorziet een stijging van het aantal Nederlanders met een chronische ziekte van 5,3 miljoen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Dat is ongeveer veertig procent van de bevolking. 40 procent! Ik vind dat nogal wat. De conclusie van het RIVM: we worden er niet minder oud van maar de kwaliteit van leven neemt wel aanzienlijk af in de laatste levensjaren. Dat los je niet even op met een pilletje.
Erfelijke gewoontes
Zonder je bang te maken: de kans is reëel om in die groep van veertig procent te komen. En het draait niet om leefstijl alleen: erfelijkheid speelt een bijzonder grote rol. Dit hoor ik ook vaak: “ik kan er niks aan doen want mijn hele familie heeft hart- en vaatproblemen”. Maar dat is niet helemaal waar. Yvo Sijpkes: “Veel mensen denken dat chronische ziektes bij het ouder worden horen en dat aanleg en overgewicht centraal staan. Het gaat niet alleen om de calorieën, maar vooral om de stofwisseling. Het zijn voornamelijk onze voedingsgewoontes die invloed hebben op processen en hormonen in het lichaam.” En ja, als je bepaalde voedingspatronen hebt aangeleerd vanuit je jeugd en je ouders zijn er ziek van geworden, dan klopt die ziekte wellicht ook bij jou aan. Is het dan erfelijk of heb je verkeerde gewoontes overgenomen?
Verander jouw toekomst
Maar wat doe je er dan aan? Er wordt momenteel heel veel onderzoek verricht naar de meest effectieve manier om chronische ziektes te lijf te gaan met voeding. Maar omdat er een lange periode voor zit waarin je niet weet dat je jezelf ziek aan het maken bent, komen de meeste mensen pas in actie als ze ziek zijn. Mijn doel is om je ervan bewust te maken dat je beter nu kunt beginnen.
Tips voor een gezondere toekomst
- stop met suiker, echt, stop met suiker. De firma’s Unilever en co. weten heel goed hoe ze mensen moeten manipuleren met suiker in hun producten. We hebben suikers nodig. Maar niet uit suiker.
- minder je koolhydraten uit brood, pasta, aardappels. Is uiteindelijk ook grotendeels suiker als je lichaam het in stukjes geknipt heeft. En er zitten maar weinig andere voedingsstoffen in waar je lichaam wat aan heeft.
- leer je lichaam weer vet te verbranden door in de ochtend nuchter te bewegen. Je hoeft geen marathon te lopen; een wandelingetje is prima. Of een 7 minuten workout. Om je lichaam even aan te zetten tot werken zonder dat er suiker voorradig is. Dan moet het wel vet gaan verbranden.
- eet minder vaak. Je lichaam heeft tijd nodig om alles te kunnen verteren en op te nemen. Veel eetmomenten zorgt ervoor dat je alvleesklier vaak insuline moet maken. Daar wordt ie uiteindelijk moe van. En gaat dus minder goed functioneren. Dat noemen ze pré-diabetes of metabool syndroom.
- eet zoveel mogelijk onbewerkte producten. Kijk maar eens op de pakjes van de levensmiddelenfabrikant. Overal staat suiker (of suiker in een andere naam) op de verpakking. Verborgen suiker dus. Over de voedingswaarde van groenten, fruit, zuivel, bonen, vlees en vis valt volgens mij niet veel te twisten. Maar waarom zou je lichaam een ontbijtkoek willen eten? Dat voelt voor mij een beetje als diesel door je benzine mengen.
- relax. Laat je niet gek maken door wat hierboven allemaal staat. Neem de tijd om dit te laten bezinken, wandel je stress uit je lijf en ontspan. Stress is heel slecht als je lang en gelukkig wil leven.
- ga tenslotte een uurtje eerder naar bed. Gun je lichaam de tijd om te herstellen van de dag. Het moet hard voor je werken om alle ballen hoog te houden. En daarna heeft het 7 tot 8 uur slaap nodig.
Doe je mee?
Ik zeg niet dat veranderen makkelijk is. We willen graag verandering maar niet veranderen. Onze omgeving is ook echt niet ingericht op gezond leven. Maar het is wel jouw leven. Jij bent de enige die daar iets aan kan veranderen. Niet alles tegelijk. gewoon stapje voor stapje. Rome stond er ook niet in één dag tenslotte. Maar elke dag waarin jij iets positief verandert, verander je ook jouw toekomst. Ik ga voor een lang en gelukkig leven. Doe je mee?
Voed Je Leven