“Ik wil het wel maar het lukt niet”

Volgens veel mensen heb je dan niet voldoende wilskracht. Nou, daar ben ik het niet mee eens hoor. Het feit dat je het steeds weer blijft proberen getuigt volgens mij van een enorme wilskracht. Maar goed, zo zien veel mensen dat niet. Wilskracht is wel een interessant onderwerp om eens naar te kijken. Want wat is wilskracht eigenlijk?

Controle

Met wilskracht heb je het gevoel de dingen onder controle te kunnen houden. Je hebt kracht om verleidingen te weerstaan en zo dus controle over je afvalproces. Maar wat als je ‘s avonds gewoon geen energie meer hebt? Heb je dan niet genoeg wilskracht om iets lekkers te weerstaan of een gezonde maaltijd te maken of roept je lichaam domweg om energie om alles draaiende te houden? De verleidingen waar je wilskracht voor nodig hebt, komen namelijk vaak op díe momenten. De momenten waarop je moe bent en het enige wat je lichaam wil is eten. Of een wijntje. Maakt niet uit wat. Jij kunt het in ieder geval niet weerstaan. 

Energie

Om dus beter in je wilskracht te komen, heb je energie nodig. Want met voldoende energie, vraagt je lichaam niet om suikers. Of om alcohol, koekjes, pizza, chips. En laten we eerlijk zijn: hoe voel je je nadat je toegegeven hebt aan de verleiding? Meestal ook niet heel energiek. Dus dat waar je lichaam volgens jou om vraagt, lost je energieprobleem ook nog eens niet op. Sterker nog: het kost je lichaam zelfs nog extra energie om dat te verwerken, terwijl het je lijf niks oplevert. Want veel goede voedingsstoffen bevatten deze uitspattingen meestal niet.

Hoe dan wel?

Goed, zelfcontrole is dus niet het antwoord. Wat zou dan wel kunnen helpen om lekkerder in je wilskracht te zitten? Ja, focussen op je energieniveau. En dat begint met goed naar jezelf leren luisteren. Leren voelen wanneer je over je grenzen heen gaat. Je omgeving zo inrichten dat je automatisch bepaalde keuzes niet meer kunt maken. Omdat de mogelijkheid er niet meer is. Ik zet een aantal manieren voor je op een rij waarmee je je wilskracht kunt trainen.

Verander je omgeving.

Simpele aanpassingen zoals je wekker aan de andere kant van de kamer, zodat je er wel meteen uit moet. Pushberichten uitzetten op je telefoon zodat je minder gestoord wordt. Boodschappen doen met een lijstje en je daaraan houden. Kijk welke afleiding en verleiding je volledig kunt elimineren. Want uitstellen, mmm, daar heb je ook niks aan.

Neem rust.

Wilskracht is als een batterij: het moet opgeladen worden. Je bent vol energie als je begint aan je goede voornemens op 1 januari en op een of andere manier voel je dat je leeg loopt en dat het na een paar weken niet meer lukt. Zoals je spieren moeten herstellen na een zware training, zo kun je wilskracht ook zien als een spier die je kunt trainen maar dus ook moet herstellen. Vooral in deze tijd van continu afleiding is herstel een must. Bij voorkeur in een groene omgeving: onderzoek toont keer op keer aan dat groen om je heen voor een snel herstel van je brein zorgt. Zoek een plek waar je doelloos kunt zijn. Ga zitten op een bankje en blijf daar. Misschien lukt het de eerste keer maar 5 minuten, nou dat zijn dan in ieder geval weer 5 minuten herstel. Maar neem rust op jouw manier, neem momenten waarop wilskracht even op vakantie mag en je het jezelf niet moeilijk maakt. Dansen, zingen, lekker op een bankje, vissen, lachen met vrienden: allemaal oplaadmomenten. Wees je er bewust van hoe belangrijk ze zijn en geef ze de aandacht die ze verdienen.

Benoem wat voor jou belangrijk is.

Denk na over de reden waarom je de dingen doet die je doet. Als je niet meer weet waarom de sportschool ook alweer belangrijk was maar je jezelf er futloos naar toe sleept omdat het moet, wordt het wel een ding van wilskracht. Ga voor je actie staan, kijk ernaar en voel wat de reden is voor jou om deze actie te ondernemen. Visualisatie kan daarbij helpen. Stel je voor wat het sporten met je lichaam doet. Stel je voor hoe het bospad eruit ziet wat je zou willen bewandelen, hoe het er ruikt, wat je hoort. Door een plaatje te maken in je hoofd, wordt het verlangen ernaar groter en train je dus je wilskrachtspier automatisch. Ben je geen beelddenker, zoek dan andere manieren. Zet de muziek van de sportschool eens thuis op en voel hoe je als vanzelf alweer in beweging komt.

Zeg niet nee

Je kent het wel: je zit op een feestje en daar komt de onvermijdelijke vraag: “wil je een stukje taart?”. Natuurlijk wil je dat maar omdat je weet dat dat niet echt helpt om je belangrijke doel (10 kilo gewicht eraf) te bereiken zeg je verstandig: “nee, dankjewel.” En met deze woorden, voel je de energie weglopen en vind je jezelf ontzettend zielig dat je geen taartje mag. De woorden “nee” en ook “dat mag ik niet” kosten enorm veel energie. Niet handig als je je wilskracht wilt sparen. Want er komen op een feestje vast nog veel meer verleidingen. Gebruik eens andere woorden. Zeg bijvoorbeeld: “misschien later” of “over een minuut of 10 misschien”. Je houdt hiermee de optie open en dat spaart dus energie op je wilskracht. In deze optie wordt de kans dat je uiteindelijk toch nog een taartje gaat eten een stuk kleiner zonder dat je streng bent geweest voor jezelf.

Doe het niet alleen.

Creëer een support-team om je heen. De wereld om ons heen wordt steeds individualistischer. We moeten het allemaal zelf kunnen, gaan steeds meer in ons hoofd zitten en schakelen ons gevoel een tandje terug. Maar kwetsbaar kunnen zijn en steun kunnen ontvangen van mensen, maakt dat je zachter wordt naar jezelf toe en dus meer met de stroom mee kunt gaan. In tegenstelling tot jezelf harde eisen stellen en de schuld geven aan je wilskracht als het niet lukt. Deel je goede én slechte dagen met mensen die je vertrouwt en er voor je zijn. Hulp vragen is sterk. Je geeft de ander de kans er voor jou te zijn. Draai het eens om: hoe zou jij het vinden als een ander zich bij jou kwetsbaar opstelt? Zou je hem/haar afwijzen?

Beweeg mee.

Fouten maken is menselijk. Soms lukt het gewoon even niet. Ben dan lief voor jezelf. Je bent nooit klaar en van alle uitglijders leer je weer wat. Vergeef jezelf de missers en ga door.  Schuldgevoel en negatieve gedachten vreten je wilskracht op waar je bij staat; zelfacceptatie en lief zijn voor jezelf voeden je wilskracht juist. Dus sta op en probeer het nog een keer. Net zolang tot het lukt.

 

Wil jij ook gezonder leven en heb je daar ondersteuning bij nodig? Ik kan je snel op weg helpen. Kijk eens bij mijn aanbod.

 

Voed je brein