Creëer meer rust.

Ik weet niet hoe het bij jou in het leven gaat maar ik wil mezelf nog wel eens voorbij lopen. Om dat te tackelen, maak ik gebruik van de techniek van deze tijd. Zo werk ik met een pomodoro timer als ik achter mijn laptop zit  waardoor ik iedere 25 minuten even stop met wat ik aan het doen ben en 5 minuten ga bewegen. Ik heb echt zo’n timer nodig om me er aan te herinneren dat ik moet gaan bewegen. Op discipline alleen red ik het niet. En zo gebeurt wat ik graag wilde veranderen: meer beweging in mijn leven.

Van willen naar doen

Als de wil om te veranderen er is, wil dat nog niet zeggen dat het makkelijk is om iets te veranderen. Stel: je wilt meer rust op een dag creëeren. En dat wil je, anders was je dit niet aan het lezen. Nou kun je je natuurlijk voornemen om iedere avond een half uur te mediteren, een ontspanningsoefening te doen, een wandeling maken. En soms lukt zo’n verandering ook prima op discipline. Mijn ervaring is echter dat je er een tijdje aan denkt, het af en toe doet en er al vrij snel alleen nog maar van droomt. Maar wat als je het kleiner maakt?

Adem in, adem uit

Het kan helpen om een doel als “meer rust nemen” te koppelen aan iets wat je op een dag regelmatig doet. Je koppelt dan nieuw gedrag aan bestaand gedrag. Zoals bijvoorbeeld rust koppelen aan een drinkmoment. Laten we zeggen dat je minmaal 5 keer per dag iets drinkt. Neem dan eens de tijd om voor elke eerste slok 1-3 keer rustig in en uit te ademen door je neus. Je maakt zo heel veel momenten op een dag waarop je jezelf even tot rust brengt. En het kan overal en altijd.

Adem als medicijn

Waarom zou je dat doen? Je ademhaling is je medicijn om tot rust te komen. Let maar eens op: als je stress voelt, zit je adem vaak hoog en voel je druk in je keel. Op deze manier ademen geeft je lichaam het signaal dat er reden tot stress is. Zo blijf je in je stress hangen. Door wat vaker je aandacht te brengen naar rustig in en uit ademen, kalmeer je je lijf en je hoofd. Als je dit oefent, zul je op den duur merken dat je meer kunt hebben omdat je meer kleine rustmomenten inbouwt voor jezelf. 

Voed Je Rust