Kefir: een hoeraatje in je buik

Ik heb me altijd een beetje verbaasd over het woordje frisdrank. Want zeg nou zelf: haal het uit elkaar en je krijgt de woorden “fris” en “drank”. Niks mis mee. Maar in de volksmond is frisdrank een door een fabriek gebrouwen goedje boordevol suiker. En alle gezonde varianten ervan worden aangeduid als “smaakwater”. Maar dat vind ik zo onaantrekkelijk klinken. En ik vraag me af waarom dat uit een fabriek moet komen. Want als je een ander smaakje aan je water wilt hebben dan doe je dat toch? Takje munt erin, aardbeien, bessen, gember. Easypeasy. Net als frisdrank maken. Dat kan ik. En jij ook.

Doe-het-zelf-frisdrank

Haak je nu af, dan snap ik dat. Dan hoop ik alleen dat je van frisdrank naar smaakwater overstapt. Koop je je smaakwater in de supermarkt dan hoop ik ook dat je even het etiket leest en de fabrikant niet op zijn blauwe ogen gelooft als er woorden opstaan als “zonder toegevoegde suikers”. Dat je je realiseert dat fruitextract een leuker woord is dan fruitsuikers (maar dat het wel hetzelfde is). Wil je echt iets anders, dan neem ik je met plezier mee in het avontuur dat waterkefir heet.

Brouwerij aan huis

Waterkefir is mijn favoriete alcoholvrije drankje. Het is fris, het is drank maar het bevat nauwelijks suiker. En je kunt het zelf brouwen zonder al te ingewikkelde apparatuur. De kefirkorrels haal je gratis bij mij of in het koelschap van de biowinkel, je koopt een onbespoten citroen, wat vijgen en dat stop je met wat suiker (ja, daar kom ik op op terug!) en water 2 dagen in een grote pot. En in die pot vindt een magisch wonder plaats. De kefirbacteriën (te vergelijken met bacteriën die bv van je melk yoghurt maken, heel normaal proces dus) voeden zichzelf met de suiker. Ze groeien dus op suiker. En aan het eind van die 2 dagen is de suiker bijna op en je drankje klaar. Je zeeft het, stopt er smaakmakers naar wens bij en bewaart hem in de koelkast. Maar bij mij is zo’n fles na een paar dagen wel op. Restsuikers, ja. Hoeveel? Ik kan het niet meten. Op diverse websites wordt gesproken van 2-4 gram per liter (ter vergelijking: Fanta heeft 120 gram per liter). Kan ik me in vinden, het smaakt namelijk niet zoet. Wel fris.

Oorlogstaferelen in je darmen

Behalve dat waterkefir goedkoop en lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Dat zit zo: je lichaam zit vol met bacteriën. Of beter gezegd: je darmen zitten vol met bacteriën. Naar het schijnt wel 2-3 kilo schoon aan de haak. Die bacteriën zijn onmisbaar, want 70 procent van je weerstand wordt bepaald door je buik. In je darmen wordt oorlog gevoerd tegen de “bad guys”. Dus het is belangrijk om veel “good guys” te hebben. Daarnaast produceren je darmen veel van het stofje serotonine, ook wel het “happy-hormoon” genoemd en zijn ze onmisbaar in de vitamineproduktie van je lichaam.

Tegenwoordig is het bij veel mensen niet zo heel goed gesteld met hun darmbevolking. Vermoeidheidsklachten, gasvorming, depressie, overgewicht: het kunnen allemaal symptomen zijn van een verstoord darmmilieu. En jij kunt daar na deze post zelf een medicijn voor brouwen. Want waterkefir zit stikvol goede bacteriën die de “bad guys” kunnen verzwakken en uiteindelijk verjagen (en hun plaats innemen). Gevolg van deze oorlogsvoering : meer energie, een beter weerstand, lekker in je vel. Van oorlog naar vrede vanuit je eigen keuken.

Recept waterkefir

Zoals ik al zei: waterkefir maken is niet moeilijk. Waar je op moet letten bij de spullen die je gebruikt, is dat de kefirkorrels gevoelig zijn voor zeepresten. Spoel alles dus echt heel goed na en als je het alleen voor de kefir gebruikt, dan hoef je het dus niet af te wassen met zeep.
Wat de ingrediënten betreft: biologisch graag. Resten van pesticiden hebben invloed op de kefir en het kan zijn dat je korrels dan afsterven. Dan heb je er niks meer aan.

Je hebt de volgende dingen nodig voor 1 liter drank:

  • een weckpot van een liter of 2-3. Deze spoel je met heet water goed uit en je legt hem de eerste keer een half uurtje in de oven op 100 graden om te zorgen dat hij steriel is. 
  • Een schoon plastic vergiet 
  • een schone plastic of houten lepel
  • 100 gram kefirkorrels (koelvak bio-winkel of uit mijn koelkast, vraag gerust!)
  • 40 gram biologische rietsuiker
  • 1 vijg
  • ½ biologische citroen 

Werkwijze

Voeg 100 gram afgespoelde kefirkorrels met de vijg, suiker en citroen en 1 liter kraanwater toe aan de weckpot. Zet hem op een licht en warm plekje (bijvoorbeeld in de vensterbank). Haal 2x per dag even de deksel van de pot om de druk eraf te halen (tijdens het proces komen er gassen vrij, je ziet het ook een beetje borrelen naar gelang de tijd vordert). Maak je geen zorgen als er een witte smurrie op komt, die verdwijnt vanzelf weer. 

Na 48 uur borrelen (komt niet zo heel nauw) vis je de citroen en de vijg eruit. Je perst de halve citroen uit, de vijg gooi je weg. Je giet nu de korrels af, let erop dat je het vocht opvangt in een maatbeker! De korrels spoel je af en stop je in een schoon potje met een beetje water en 20 gram suiker als je ze wilt bewaren voor een nieuwe sessie. Bewaar in de koelkast, blijft echt wel een maand goed. Het opgevangen vocht doe je in een fles, samen met het citroensap. Wil je wat meer bruis erin, dan laat je de fles nog een dagje in de vensterbank maar je kunt het ook meteen drinken. Ook kun je er fruit, gember, hibiscus blaadjes of kruiden aan toevoegen. Je bewaart je kefir een week in de koelkast.

Het boek “Kefir&Kombucha” is een leuk boek voor smaakinspiratie. Wil je meer weten over waterkefir en de bacteriestammen? Lees dan eens door op deze website.

Ik hoor graag van je hoe dit experiment je bevallen is. Laat je een reactie achter?

Voed Je Lijf