Stijve nek

Je hebt het vast wel eens: een stijve of gespannen nek. Vaak probeer je dan wat oefeningen te doen om meer beweging in je nek te krijgen. Je draait wat met je hoofd, probeert wat te bewegen met je schouders. Vaak helpt dat weinig, is mijn ervaring. Deze oefening kwam een paar jaar geleden op mijn pad na het zien van een video van Justine Shelton en ik gebruik hem vaak in mijn lessen. Dat is niet voor niks: hij werkt namelijk echt heel goed om ontspanning in je nek te creëeren!

Bindweefsel

Veel oefeningen die je doet om te ontspannen, richten zich op ontspanning van spieren. De laatste jaren, met de opkomst van yin yoga, is er meer aandacht voor bindweefsel. Bindweefsel is de klei van je lichaam, zeg maar. Het houdt de boel bij elkaar en is flexibel als het voldoende vocht heeft. Bindweefsel heeft echter de nare eigenschap om steeds korter en strakker te worden als je ouder wordt. En als je daar geen onderhoud op pleegt, komt er in je lichaam veel onder spanning te staan. 

Filmpje

In het onderstaande filmpje laat ik een bijzonder effectieve oefening zien om je nek te ontspannen. Hij bestaat eigenlijk uit 2 oefeningen: een duimbeweging en een oormassage. Bij de één werkt de duimbeweging beter, bij de ander het oor. Als je ze allebei doet, komt het zeker goed 🙂 Laat je me weten wat de oefening bij jou voor effect heeft?

Voed Je Lijf