Hoeveel energie kost liefde geven?

Houden van een ander begint met houden van jezelf. Harrie Jekkers zong het al mooi in het lied “Ik hou van mij”. Veel mensen houden niet van zichzelf. Ik realiseerde me vandaag dat dat voor mij ook heel lang opging. Dat ik leegliep op het zorgen voor anderen omdat ik iets weggaf waar ik zelf niet voldoende van had. Dat ik geen liefde deelde maar het offerde, waardoor er niets meer over bleef voor mezelf. Het mooie was dat ik vandaag voelde dat er iets veranderd was. Dat ik niet meer leegliep op geven. Dat ik onvoorwaardelijk liefde en zorg kon geven aan iemand uit mijn familie. Dat het me geen energie meer kost om te zorgen.

Liefde vragen?

Liefde is als een emmer water op een warme dag. Zo fijn om weg te geven aan wie dorst heeft. Maar wat als er steeds meer mensen komen vragen? Wat als de bodem in zicht komt? En je geen tijd hebt om nieuw water te gaan halen? En je vragend aangekeken wordt? Dan kun je je knap hulpeloos voelen.

Leegte 

Ik snapte jarenlang niet waar de leegte in mij vandaan kwam. Want ik was zo’n lief persoon dat water gaf. Als ik iemand kon helpen, dan deed ik dat. Zo hoorde het toch? Tot het moment dat ik een keuze maakte. De keuze om niet meer te doen wat ik dacht dat van me verwacht werd (water uitdelen) en te kiezen voor het vullen van mijn emmer met liefde voor mezelf (water halen). Het was nogal een radicale keuze, met opzeggen van een baan en geen inkomen meer en zo. Ik had wat kleiner kunnen beginnen om te oefenen en dat raad ik je ook aan. Maar die keuze had wel veel effect. Mijn emmer is namelijk nooit meer leeg, realiseerde ik me vandaag. Ik heb geleerd om tussendoor water te gaan halen. Ik kies eerst voor mezelf: als ik water wil geven, moet ik zorgen dat de emmer nooit leeg is.

Kiezen

Kiezen voor jezelf hoeft niet drastisch te zijn. Je kunt kleine keuzes voor jezelf maken om jezelf te oefenen. Even 10 minuten met een kopje koffie alleen in de zon en voelen dat jij daar zit en leeft. Jezelf iets gunnen (tijd, koffie, zonlicht, rust) en daar volledig van genieten. Accepteren dat jij dit soort momenten nodig hebt om je emmer te vullen. Dat iedereen momenten nodig heeft om zijn emmer te vullen maar dat de meeste mensen die tijd niet nemen. Of zich niet eens bewust zijn van hun halflege emmer.

Kadootjes voor jezelf

Maar jij weet dit nu. Om er voor anderen te zijn, moet je er eerst voor jezelf kunnen zijn. Neem dit mee en bedenk deze week eens voor jezelf wat dat voor jou betekent: er voor jezelf zijn. Wat zijn voor jou de dingen waarmee jij jouw emmer kunt vullen? Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Kies één ding uit, iets kleins, iets moeiteloos. En laat dat de komende weken steeds terugkomen. Het liefst op een vast moment, dat oefent makkelijk. Kleine kadootjes aan jezelf. Want pas als jouw emmer als vanzelf volloopt, kun je moeiteloos delen. En er dus altijd zijn vanuit overvloed aan liefde, omdat je altijd eerst kiest voor jezelf en wat jij nodig hebt.

Voed Je Hart