Intermittent fasting: de nieuwe hype?

Je hoort en leest er de laatste tijd veel over: we moeten allemaal aan de  “intermittent fasting”. Ik neem je in deze blog mee in wat intermittent fasting betekent en wat de wetenschap er op dit moment over zegt. Kun je daarna lekker zelf gaan onderzoeken of het iets voor je is.

Wat zegt mijnheer van Dale?

De engelse vertaler binnen het concern van Dale komt met de volgende betekenissen:

Intermittent: met tussenpozen (verschijnend/werkend)onderbrokenmet onderbrekingen

Fasting: vastend

That’s all. Met tussenpozen vasten dus. Maar wat is dat dan? Vasten is een periode waarin je niet eet. Je eet dus met tussenpozen niet. Maar volgens mij doe je dat de hele dag al. Toch?

Eetpatronen

De meeste mensen hebben een vrij regelmatig eetpatroon. Ontbijt, tussendoortje, lunch, cup-a-soup momentje, diner, koffiekoekje, borrelhapje en wellicht nog wat ongemerkt snoepen tussendoor. Zo bekeken zijn er dus dagelijks minimaal 6 momenten waarop je eet. En daartussenin vast je dus want je eet niet. Je hebt één langere periode van vasten per dag: als je slaapt. Je dag speelt zich dus af in onregelmatige cycli van eten en vasten. En in de ochtend breek je het vasten met je ontbijt: break-fast. 

Vasten voor een gezonder leven

Vasten is van alle tijden. Soms bewust, als onderdeel van religie, soms onbewust omdat er niet altijd voedsel voorradig was. Vasten leert je lichaam iets: dat het kan overleven zonder constante brandstoftoevoer. De huidige mens, vooral die in de westerse wereld, komt aan dat laatste vaak niet toe. Eten is overvloedig en overal aanwezig. En daar lijkt in het kader van gezondheid een evolutionair probleem te zijn.

Hanno Pijl, arts in het LUMC beschreef in een artikel uit NRC van maart dit jaar waarom (langere) periodes van vasten goed voor ons zouden kunnen zijn: „We vullen ons lichaam elke dag met bouwstof (eiwit) en brandstof (suiker en zetmeel). Die geven het lichaam het signaal: ik mag groeien. Als cellen bezig zijn met groei, is er geen ruimte voor herstel, onderhoud en verdediging tegen schadelijke stoffen. Wanneer ze geen bouw- en brandstoffen krijgen, moeten cellen zich verdedigen, zodat je overleeft en kunt blijven reproduceren – alles draait uiteindelijk om voortplanting. Tijdens dat herstelproces ruimt de cel zijn afval op en eet zijn eigen beschadigde structuren op.” 

Eigen patroon kiezen

Een periode van niet eten zou dus in evolutionair opzicht kunnen zorgen voor een gezonder lichaam, laat onderzoek zien. Met onderbrekingen vasten. Ok. Wat voor onderbrekingen dan? Ook daar wordt veel over geroepen en het is moeilijk onderzoek doen naar het beste patroon. Wat het beste vastenpatroon voor jou is, is uitzoekwerk. Het is namelijk wel handig om een eetpatroon te kiezen waar jij je lekker bij voelt en wat past in je dagschema. Wil je intermittent fasting gaan onderzoeken? Op de site van HappyHealthy staan 10 verschillende schema’s voor je beschreven. 

Begin bij de basis

Intermittent fasting is geen dieet maar een leefstijlstrategie. Een strategie die je kunt inzetten op je weg naar een gezonder leven. Waarbij je in de basis begint bij gezond eten, voldoende bewegen, een goede nachtrust en beperking van stress. Vanuit daar kun je kijken naar wat er nog meer nodig is. Als intermittent fasting daarbij past en je voelt je er lekkerder door: fijn! Er is geen blauwdruk van de beste leefstijlstrategie voor iedereen. Er zijn ideeën, onderzoeken, meningen en vooral heel veel verschillende mensen. Zoek naar wat bij jou past. “To eat or not to eat: that is the question”

Voed Je Bewust