Ik lijd vs ik leid

Het was derde pinksterdag 2016. Niet dat er een 3e pinksterdag bestaat maar zo voelde het wel. Mijn dochter (5) had namelijke een extra vrije dag: de leerkrachten een studiedag, mijn man en ik een extra dagje vrij. Al lang stond er een dagje Efteling gepland, in de hoop dat het er dan vast minder druk is dan in het weekend. Ik word in de ochtend wakker en mijn lijf zit op slot.

Slik. Auwww. Draai heel voorzichtig, probeer omhoog te komen zonder te vloeken. Dat lukt niet. Ja wel het omhoog komen maar niet zonder vloeken. Wat ís dit? Mijn hele bovenlichaam zit vast en bij elke beweging van schouders en nek springen de tranen in mijn ogen. De Efteling dus. Hoe dan?

Pijn en lijden

Dit was serieuze pijn. Mij niet onbekend: ik had al jaren een strippenkaart bij de fysiotherapeut zodat ik mijn werk (echo’s maken in allerlei stadia van de zwangerschap) kon blijven doen. Ik maakte er vaak grapjes over maar het was niet fijn om zo afhankelijk te zijn van de kundige handen van mijn, overigens zeer aardige, fysiotherapeut. En ja, ik had ook al vaker nagedacht over een carrièreswitch vanwege al deze klachten maar wat dan? Het voelde als tegen een timmerman zeggen dat hij dan maar loodgieter moest worden. Hier was ik voor opgeleid, het was een vak waar ik heel erg goed in was. Maar deze pijn, deze Eftelingdag (ja we zijn gegaan, dozen pijnstillers in de rugzak, “gelukkig mag ze nog niet in de achtbaan” en dapper blijven lachen) legde bloot wat ik diep van binnen al jaren negeerde: mijn lijf wilde dit niet meer. En eigenlijk was ik het lijden ook moe. Want dat cirkeltje: ‘ik moet dit blijven doen want ik kan niet anders, je zegt tegen een timmerman ook niet dat hij loodgieter moet worden’ was lijden van een probleem wat ik zelf in stand hield. Ik wist niet wat ik dán wilde, ik was bang voor niet-weten, onzekerheid, grote nieuwe stappen. En bleef dus zitten waar ik zat, luisterde niet naar mijn lijf, met dit als resultaat. Lijden dus. Tijd om weer te gaan leiden.

Er is altijd een keuze

Waar heb jij last van? Welke pijn bij jou zorgt voor lijden? En ken je het verschil tussen pijn en lijden? Pijn is acuut: een gebroken arm, een stressvolle situatie op je werk, verdriet om een verloren liefde. Lijden is wat je hoofd er verder voor verhaal omheen maakt. “Nou heb ik gips en kan ik niet zwemmen en het is 30 graden, boehoe”, “wat zullen ze wel niet van me denken als ik deze deadline niet haal, dat kan ik echt niet maken”, “niemand zal mij ooit nog leuk vinden, alle mannen zijn waardeloos”. Het is allemaal lijden en geen leiden. Het zijn allemaal gedachtes die je niet verder brengen. Hoe kom je van lijden weer tot leiden? Ik geloof dat je altijd een keuze hebt. En dat hele kleine veranderingen, haalbare veranderingen weer een leider van je kunnen maken. Elke dag één worteltje eten als je meer groenten wilt eten bijvoorbeeld. Bij elk drankje 1x diep in- en uitademen voor een klein ontspanningsmoment. 

Een goede leider

Om jouw leven weer te kunnen leiden denk ik dat je een voorbeeld kunt nemen aan goede leiders (én slechte leiders) om je heen. Kijk maar eens goed op je werk, in je vriendengroep, familie: een goede leider luistert, een slechte schreeuwt. Een goede leider geeft je ruimte om te onderzoeken wat goed voor je is, een slecht zegt je wat je moet doen. Een goede leider heeft vertrouwen, een slechte leider is bang en onderdrukkend (maar zal dat noooooit toegeven). Hiervan leer je dat veranderen tijd kost, je aardig mag blijven naar jezelf (leer van je fouten en probeer het opnieuw) en mag vertrouwen op jezelf. Welke leiders heb jij om je heen die je als voorbeeld kunt nemen of waar je van kunt leren?

Jouw leven lijden of leiden

Zo kom je van lijden naar leiden. Vanuit luisteren naar je lijf, vertrouwen, onderzoeken wat bij je past. Of het nu gaat om een carrièreswitch, anders willen eten, meer ontspanning in je leven inbouwen of willen gaan sporten. Elke negatieve emotie of gedachte die bij de verandering om de hoek komt kijken, ga je serieus nemen. Om jezelf steeds weer die vraag te stellen: ben ik aan het lijden of leiden. Waarom komt deze gedachte op en wat kan ik ermee? Waarom is dit belangrijk voor me? En welke keuze wil ik maken om van lijden leiden te maken? Het zijn maar 2 letters verschil. Twee hele grote belangrijke letters verschil.

Wil je weer leider worden van jouw veranderproces? Als ACT coach houd ik me veel bezig met pijn, lijden en leiden. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Voed Je Dromen