Van meer brood naar meer óp je brood.

Ben je gewend om te ontbijten of lunchen met 2 sneetjes brood? Probeer dan eens uit hoe het is om 1 sneetje te eten met dubbeldik hartig beleg (voor je eiwitten en vetten) en wat plakjes tomaat, komkommer of andere groenten. Eet daar nog een stuk fruit bij en je hebt nét zoveel energie binnen als je 2 bruine bammetjesmaar veel meer vezels (oeh, feest voor je darmen) en een flinke portie vitamines en mineralen.

Nederland broodland

Waarom zou je dat doen? Nederland is een broodland. Wij eten brood met beleg. Maar brood bevat helemaal niet zo gek veel voedingsstoffen: de belangrijkste bouwstenen zitten meestal in het beleg. Het vet van roomboter, de eiwitten van bijvoorbeeld kaas. Ik geloof zelfs dat je brood het beste uit je dieet zou kunnen schrappen. Mocht je daar meer over willen weten lees dan dit artikel (het idee is om hier zelf nog een keer een stuk over te schrijven maar ok, dat is er nu nog niet ;-).

Vezels

Ik hoor je denken: “maar die vezels dan? Ik heb altijd geleerd dat er zoveel vezels in brood zitten…”. Dat klopt ook, volkoren graanprodukten zijn rijk aan vezels. Het voordeel van vezels uit groenten, noten en peulvruchten is echter dat deze voedingsmiddelen ook nog andere goede stoffen zoals vitamines en mineralen bevatten. Als je daar dus meer van eet, sla je 2 vliegen in één klap.

Beleg met brood dus. Of zonder brood. Met groenten. Veel groenten.

 

Voed Je Bewust