Zelfzorg in onzekere tijden

Ik weet niet of dat bij jullie ook zo gaat maar in tijden met veel veranderingen, delft zelfzorg vaak het onderspit. Je vergeet gewoon aan jezelf te denken terwijl je er toch echt zelf bij bent. Het gebeurde afgelopen periode toen de wereld stilviel, iedereen thuis ging werken, je afstand moest houden tot veel mensen die je lief zijn en alles (nou ja niet alles maar wel veel) anders werd. En ik dacht aan een oud Zen-gezegde: “je zou dagelijks 20 minuten moeten mediteren, behalve als je het druk hebt: dan moet je een uur mediteren”. Oh, kreeg ik het ook maar voor elkaar om zo goed voor mezelf te zorgen…..

Zelfzorg

Maar wat is dat nou eigenlijk: zelfzorg? En waarom is het soms zo ingewikkeld? Voor zelfzorg is het nodig dat je even stilstaat. En niet alleen stilstaan maar ook naar binnen kijken. Wat heb ik nodig? Wat is goed voor mij? En ook: wat is belangrijk voor mij? Even een stapje terug van het alsmaar doordraaiende gezinsleven, de Zoom-sessies, de dingen die nu even niet meer kunnen, de stress van alle veranderingen waar je geen invloed op hebt. Zelfzorg is namelijk de ultieme invloed. Jij bepaalt namelijk als enige in de wereld wat voor zelfzorg voor jou betekent. Maar hoe doe je dat dan?

Lifehack

Ik ben gek op lifehacks. Een lifehack is een simpele oplossing voor iets wat heel ingewikkeld lijkt. En ik bedacht een tijdje geleden een simpele lifehack op mijn zelfzorgprobleem: de Zelfzorgbingo. Ik maak er gewoon een spelletje van. Toen bleek er ineens geen probleem meer te zijn. Elke keer als ik langs mijn koelkast liep en een magneetje plakte, was ik alweer aan het denken wat ik zou kunnen doen voor een vol rijtje. En voor 2. De volle kaart is wel een uitdaging maar goed, die mogen er ook wel zijn in deze tijd.

Maak er een spelletje van

Zorg eens op een andere manier voor jezelf:  maak er een spelletje van. Daag mensen om je heen uit. Wie heeft het eerst een rijtje, zijn er rijtjes die meer punten opleveren dan andere (en waarom dan juist dat rijtje) en natuurlijk de miljoenenvraag: wie gaat er als eerste met de volle kaart vandoor? 

Wat is zelfzorg voor jou?

Wat voor mij belangrijk is in zelfzorg, kan voor jou toch anders liggen. Omdat je geen huisdier hebt om te aaien of gezond eten geen uitdaging (meer) is. Je iedere avond stipt om half 11 het licht uitdoet omdat je een ochtendmens bent en keurig gedisciplineerd je workout nu in de woonkamer doet omdat bewegen in je systeem zit. Maak er dan je eigen bingo van. Plak stickers over de vlakken die jij anders zou willen invullen of knutsel een hele nieuwe. Op de computer, op een vel papier, als collage, lekker tekenen: er leiden vele wegen naar de Zelfzorgbingo. Een beetje uitdaging in de opdrachten is wel leuk: ook bij een normale bingo is een volle kaart niet vanzelfsprekend. Ik ben heel benieuwd naar wat er in jouw Zelfzorgbingo staat en ontvang hem dan ook graag ter inspiratie 🙂

Voed Je Leven